Ezzel az élesztős sajtos rúd recepttel bámilyen alkalomra fincsi, puha sajtosrúd süthető. A megfelelő módszer ismeretében az élesztő használatától sem kell megijedned. Ne hagyd ki, mindenképp adj neki egy esélyt.
Élesztős sajtos rúd hozzávalók:
- liszt (50 dkg)
- sütőmargarin (25 dkg)
- vaj (5 dkg)
- túró (25 dkg)
- élesztő (3 dkg)
- só
- tojás (2 db + 1 a kenéshez)
- tej (kb. 1 dl az élesztő felfuttatásához)
Élesztős sajtosrúd elkészítése:
1) A lisztet, a margarint és a vajat elegyítjük, összemorzsoljuk.
2) A morzsalékos elegyhez hozzáadjuk a túrót és elkeverjük.
3) Hozzáadjuk a 2 tojást és a felfuttatott élesztőt.
4) Kézzel homogén masszává gyúrjuk az összetevőket.
5) Egy edényben letakarva meleg helyre félretesszük a tésztát kelni, amíg szépen feljön, akár a duplájára nő.
6) A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk.
7) A tetejét 1 egész felvert tojással megkenjük, majd reszelt sajtot szórunk rá.
8) A tésztát kívánt méretű rudakra vágjuk fel. Tepsibe helyezzük őket és közepes hőmérsékleten aranybarnára sütjük.
Eredmény: kívül ropogós, belül puha sajtos rúd finomság.
Nézd meg sokáig ropogós sajtos rúd receptemet is.