Ez az isteni mézes krémes biztosan mindenkinek ízleni fog. A klasszikus mézes krémes édességét a töltött mézes közepén található baracklekvár ellensúlyozza mennyei harmóniával.
Bevallom, nem a legegyszerűbben elkészíthető süti, de a végeredmény biztosan kárpótolni fog!
Töltött mézes hozzávalók:
Mézes krémes lapokhoz:
vaj (3 dkg)
tojás (1 db)
méz (2 ek)
kristálycukor (15 dkg)
szódabikarbóna (1 csapott kk)
tej (5-6 ek)
liszt (45 dkg)
Töltött mézes krémjéhez:
vaj (17 dkg)
kristálycukor (20 dkg)
tej (3 dl)
gríz (2 ek)
lekvár (savanykás)
Töltött mézes elkészítése:
1.) A tésztalapok hozzávalóit a liszt kivételével 5 percig gőz felett keverjük.
2.) A keverékhez hozzáadjuk a 45 dkg lisztet. (Ha túl kemény a tészta, és nem lehet kinyújtani, adjunk még hozzá 1-2 ek tejet.)
3.) Homogén tésztává gyúrjuk a hozzávalókat, majd 4 egyenlő részre osztjuk.
4.) A 4 darab mindegyikét egyforma nagyságúra nyújtjuk, akkorára, hogy a sütőlapunkra felférjen. Ügyeljünk rá, hogy egyenlő vastagságúak legyenek a lapok. A nyers tésztát villaheggyel finoman végigböködjük, hogy megelőzzük a tésztalap felhólyagosodását.
5.) A lapokat kisütjük. Ha nincs megfelelő lapos sütőtálcánk, egy megfelelő méretű tepsi hátulján is betehetjük a sütőbe. 4 világos lapot sütünk.
6.) Míg a tésztalapok kihűlnek, elkészítjük a krémet a töltelékhez. A vajat a cukorral habosra keverjük.
7.) 3 dl tejben 2 ek grízt főzünk. Ha kihűlt, összekeverjük a vajas keverékkel.
8.) 2-2 lapot összeragasztunk a krémmel.
9.) Az egyik lap tetejét megkenjük valamilyen savanykás ízzel. Én baracklekvárt használok erre a célra.
10.) A másik lappárt a lekvárosra helyezzük, így egymásra kerül mind a 4 réteg.
11.) A süti tetejét vonjuk be csokimázzal. A süti széleit a mázazás után vágjuk le, hogy a vendégeknek már szép szeleteket tálalhassunk. A „leeső” rész meg jó lesz kóstolónak…
12.) Miután megdermedt a csokimáz, ízlés szerinti méretre szeleteljük. Jó étvágyat hozzá! 🙂
A töltött mézes elődje: a mézeskrémes
Gyerekkoromban a mézes-krémes sütemény volt a család favoritja, egészen addig, míg megismertük a lekváros változatát, amit mi a töltött mézes elnevezéssel különböztetünk meg elődjétől.