Ez a sokáig ropogós sajtos rúd kitűnő választás: ínycsiklandó és sok ideig eláll… Persze, hamar el szokott fogyni.
A neve kicsit csalóka, mert a lelke nem a sajtban van, hanem a tésztáját alkotó túróban. A tetejére kerülhet reszelt sajt, szezámmag, vagy ízlésed szerinti egyéb finomság (napraforgómag, lenmag, stb.).
Sajtos rúd hozzávalók:
Sajtosrúd tésztájához:
túró (25 dkg)
margarin (25 dkg)
liszt (25 dkg)
só (1 csapott kk)
Sajtosrúd tetejére:
tojás (1 db)
sajt (reszelve) és/vagy szezámmag
Sajtosrúd elkészítése:
1. A sajtos rúd tésztájának a hozzávalóit elkeverjük, és alaposan összegyúrjuk.
2. A nyújtódeszkánkhoz méretezett darabokra osztjuk.
3. 5-10 mm vastagságúra nyújtjuk. (Igyekezzünk minél egyenletesebbre kinyújtani, hogy sütésnél egyformán piruljanak a rudacskáink.)
4. A tojást egy kis edénybe (pl. tálka, bögre) ütjük, villával felverjük, majd toll vagy szilikon kenőecsettel eloszlatjuk a nyers tészta tetején.
5. Rászórjuk az előzően lereszelt sajtot vagy szezámmagot.
6. Derelye- vagy pizzavágóval ujjnyi széles csíkokra daraboljuk. Hosszában a tepsink nagyságához megfelelő méretűre nyessük.
7. A tepsi aljára tegyünk sütőpapírt. A nyers sajtosrudakat helyezzük szép sorjában a tepsibe. Néhány milliméter helyet hagyjunk közöttük.
8. Tegyük sütőbe, és kb. 180°C-on (közepesen magas fokozaton) süssük aranybarnára.
Ez nagyon klassz recept, én nem szoktam ilyen vékonyra nyújtani és világosabbra sütöm..
Ugyanez működik a túró helyett, reszelt sajttal is, az is nagyon finom.
Ez nagyon klassz recept, én nem szoktam ilyen vékonyra nyújtani és világosabbra sütöm..
Ugyanez működik a túró helyett, reszelt sajttal is, az is nagyon finom.
Köszönöm, kedvenc sós süti receptem. 🙂
Jó tipp a reszelt sajt, mindenképpen kipróbálom!