Kisült sajtos rúd tepsiben

Ez a sokáig ropogós sajtos rúd kitűnő választás: ínycsiklandó és sok ideig eláll… Persze, hamar el szokott fogyni.

A neve kicsit csalóka, mert a lelke nem a sajtban van, hanem a tésztáját alkotó túróban. A tetejére kerülhet reszelt sajt, szezámmag, vagy ízlésed szerinti egyéb finomság (napraforgómag, lenmag, stb.).

Sajtos rúd hozzávalók:

Sajtosrúd tésztájához:

  • túró (25 dkg)
  • margarin (25 dkg)
  • liszt (25 dkg)
  • só (1 csapott kk)

Sajtosrúd tetejére:

  • tojás (1 db)
  • sajt (reszelve) és/vagy szezámmag

Sajtosrúd elkészítése:

1. A sajtos rúd tésztájának a hozzávalóit elkeverjük, és alaposan összegyúrjuk.

Sajtosrúd nyers tészta formába gömbölyítve

2. A nyújtódeszkánkhoz méretezett darabokra osztjuk.

Sajtosrúd tészta szétosztva

3. 5-10 mm vastagságúra nyújtjuk. (Igyekezzünk minél egyenletesebbre kinyújtani, hogy sütésnél egyformán piruljanak a rudacskáink.)

Sajtosrúd nyers tészta és felvert tojás

4. A tojást egy kis edénybe (pl. tálka, bögre) ütjük, villával felverjük, majd toll vagy szilikon kenőecsettel eloszlatjuk a nyers tészta tetején.

Sajtos rúd Tészta tetején eloszlatjuk a tojást

5. Rászórjuk az előzően lereszelt sajtot vagy szezámmagot.

Felvágott sajtosrúd tészta reszelt sajttal

6. Derelye- vagy pizzavágóval ujjnyi széles csíkokra daraboljuk. Hosszában a tepsink nagyságához megfelelő méretűre nyessük.

Felvágott sajtosrúd tészta szezámmaggal

7. A tepsi aljára tegyünk sütőpapírt. A nyers sajtosrudakat helyezzük szép sorjában a tepsibe. Néhány milliméter helyet hagyjunk közöttük.

8. Tegyük sütőbe, és kb. 180°C-on (közepesen magas fokozaton) süssük aranybarnára.

Kisült sajtos rúd tepsiben

Legújabb receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük