Ez nem csak egy olcsó csokoládétorta recept, de végtelenül egyszerű is elkészíteni. Szerintem simán felveszi a versenyt az olcsó torta receptek bármelyikével.
Ráadásul cukrászélményt ad, hogy a semmiből készítesz el egy komplett tortát, bármiféle előre gyártott hozzávaló felhasználása nélkül.
…Na jó, igaz, a cukorkonfettit nem én csináltam. 🙂
Olcsó csokoládétorta hozzávalók:
Csokitorta tésztájához:
tojás (3 db)
kristálycukor (17 dkg)
kakaópor (2 dkg)
víz (3 ek)
rétesliszt (7 dkg)
Csokitorta krémjéhez:
tej (2 dl)
finomliszt (2 dkg)
kristálycukor (10 dkg)
kakaópor (2 ek)
vaj (10 dkg)
Az egyszerű csokitorta elkészítése:
1. A tojások sárgáját és fehérjét elválasztjuk. A sárgáját a tészta kikeverésére szolgáló tálba tesszük, a fehérjéket azok felverésére alkalmas edénybe.
A fehérjét kemény habbá verjük. (Tipp: közvetlenül felverés előtt adjunk hozzá egy csipet kristálycukrot vagy sót.)
2. A tojások sárgáját a vízzel és a cukorral habosra keverjük.
3. A habosra kikevert elegybe beletesszük a kakaót és felváltva a lisztet meg a tojások kemény habbá vert fehérjéjét beleforgatjuk.
4. A tésztát 20 cm átmérőjű, kizsírozott, kilisztezett tortaformába öntjük. Megsütjük, akár a piskótát.
5. Ha tűpróba után nem ragad tészta a tűre (villára), deszkára borítjuk és hűlni hagyjuk. Miután kihűlt, félbevágjuk.
6. A lisztből és a tejből sűrű besamelt főzünk. A tűzről levéve a cukrot nyomban belekeverjük, hogy elolvadjon, majd kakaóval ízesítjük.
Ha kihűlt, vajjal habosra keverjük.
7. A tortát a krémmel megtöltjük és bevonjuk.
8. A torta tetejére kakaóport szitálunk, vagy más ehető díszítőelemmel dekoráljuk (pl. cukorkonfettivel).