Fehér püspökkenyér

Fehér püspökkenyér megszegve

Volt már olyan problémád, hogy sütés után megmaradtak a tojásfehérjék? Tárolod egy darabig, de aztán beleszárad az edénybe? Igen, én is jártam már így. Erre a maradék tojásfehérje problémára kiváló megoldás a fehér püspökkenyér sütése.

Neve is mutatja, hogy ez a fajta püspökkenyér tojásfehérjéből készül. Mivel a tojásnak csak a fehérjerésze kell hozzá, ezért sokkal világosabb a kész sütemény, mint sárgáját is tartalmazó társai. Tojássárgája mentes sütemény, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják.

Könnyű, gyors és finom süti. Egyszer mindenképpen próbáld ki.

Fehér püspökkenyér hozzávalók

Egy őzgerinformányi adaghoz szükséges mennyiséghez:

  • tojásfehérje (5 db)
  • kristálycukor (15 dkg; fehérje darabszám x 3 dkg)
  • rétesliszt (10 dkg; fehérje darabszám x 2 dkg)
  • dió (két marék, kb. 5-6 dkg)
  • mazsola (egy marék; kb. 3-4 dkg)
  • étcsokoládé (3-4 dkg)
  • margarin és simaliszt a sütőforma kikenéséhez

Fehér püspökkenyér elkészítése:

1.Feldaraboljuk a diót és az étcsokit, a mazsolát leszárazzuk. Kimérjük a cukrot és a réteslisztet.

Fehér püspökkenyér hozzávalók

2. A tojásfehérjéket hidegen kemény habbá verjük

3. A tojáshabba keverjük a cukrot és a lisztet.

4. Begyújtjuk a sütőt, előmelegítjük.

5. A sütéshez használt őzgerincformát margarinnal vagy vajjal kikenjük, kevés lisztet oszlatunk el rajta.

6. A feldarabolt hozzávalókat (dió, étcsoki, mazsola) óvatosan a masszába forgatjuk, majd a sütőformába öntjük, egyenletesen eloszlatva benne. (Tipp: A darabos alkotóelemeket a tésztába forgatás előtt keverjük össze egy kis liszttel, hogy ne ülepedjenek le a forma aljára.)

Nyers fehér püspökkenyér

7. Közepes lángon kb. 30-40 percig sütjük, illetve amíg elveszti a sápadtságát.

A kisült fehér püspökkenyér

8. Miután kivesszük a sütőből a kisült tésztát, borítsuk ki a formából rácsra, deszkára, tálcára. Várjuk meg, amíg meghűl.

Tálcára borított fehér püspökkenyér

9. Az őzgerincforma barázdái mentén szeletekre vágva tálaljuk.

Fehér püspökkenyér szeletek

Mazsola helyett használhatunk más aszaltgyümölcsöt is. Én például kedvelem az aszalt vörösáfonyát.


Mást keresel?

Nézz szét a sütemény receptjeim között.

Benefi Krisztina

SEO szakember, szövegíró, diplomás biomérnök, vállalkozó, két gyermek édesanyja.

Legújabb receptek

2 hozzászólás

  1. Köszönöm .. nagyon finomnak igérkezik és a tojás sárgáját tiltottnak remek süti …

    1. Erre a nézőpontra nem gondoltam, de nagyon örülök, ha ezzel segíthetek. Kíváncsian várom a visszajelzésedet, hogy hogy ízlett. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük