Tudtad, hogy a házi kakaóscsiga elkészítése nem ördöngösség? Az ebben a receptben bemutatott kakaós csiga élesztővel készül, de ne ijedj meg tőle. Ezzel a részletes recepttel te is meglepheted a családot a finom, friss, omlós, illatos finomsággal.
Megosztom veled a legjobb tippeket és trükköket, hogy a kakaós csigád mindig tökéletesre sikerüljön. Készülj fel, hogy az egész család imádni fogja!
Kakaós csiga tészta hozzávalók
- olaj (1 dl)
- liszt (1 kg)
- tojás (2 db)
- cukor (kb. 10 dlg)
- só (csapott kávéskanál)
- élesztő (5 dkg)
- tej (5 L + 1 dl)
Kakaós csiga töltelék hozzávalói
- margarin (25 dkg)
- porcukor (kb. 20 dkg)
- cukrozatlan kakaópor (2-3 evőkanál)
- tej (kb. 1 dl)
- cukor (kb. 1 evőkanál)
Kakaós csiga recept
A kelt tészta elkészítése
1. A kakaós csiga elkészítésének első lépése az élesztő felfuttatása. Az 5 dkg élesztőt futtasd fel 1 dl langyos tejben. (Részletes leírást erről lásd az Élesztő felfuttatása tejben bejegyzésemben.)
2. A lisztet, a tojásokat, a cukrot, a sót, az olajat és a felfuttatott élesztőt összekeverjük.
3. Hozzáadunk annyi tejet, amennyit felvesz, azaz amennyivel közepes keménységű tésztát kapunk. Ez kb. fél liter tej.
4. A tésztát jól összedolgozzuk, kidagasztjuk. Ezt lehet akár kézzel, fakanállal, de nyugodtan csináld robotgéppel.
5. Az így kapott tészta tetejére szórj egy kis lisztet, majd takard le egy tiszta konyharuhával és tedd meleg helyre keleszteni. (Pl. takaró alá lehet tenni)
A töltelék elkészítése
1. A kiolvadt, puha margarint habosra keverjük a porcukorral.
2. Hozzáadjuk a kakaóport, és azzal is egyenletesen (homogénen) elkeverjük.
Kakaós csiga összeállítása, sütése
1. A megkelt tésztát akkora részekre osztjuk, amit kényelmesen ki tudunk nyújtani a nyújtódeszkánkon. (Az én esetemben kétfelé kellett venni.)
2. Kinyújtjuk a tésztát.
3. Megkenjük a kakaós krémmel.
4. A töltelékkel megkent tésztát szorosan feltekerjük, mint a bejglit.
5. A tekercsből 1,5 – 2 cm széles darabokat vágunk.
6. A darabokat fektetve tepsibe helyezzük és előmelegített sütőbe tesszük, közepesnél alacsonyabb lángon sütjük. Ha megkönnyítenéd a dolgokat a későbbi mosogatáskor, akkor tegyél a tepsibe sütőpapírt.
7. Félsülésében a csigákat kivesszük a sütőből, és cukros, forralt tejjel meglocsoljuk.
8. Visszatesszük a sütőbe, és megsütjük. A végén vegyük nagy lángra (5-10 percre), hogy szépen megpiruljon.
Ezzel el is készült a kelt tésztás kakaóscsiga.