Kakaós csiga (kelt tésztából)

Kakaós csiga kistányéron tálalva

Tudtad, hogy a házi kakaóscsiga elkészítése nem ördöngösség? Az ebben a receptben bemutatott kakaós csiga élesztővel készül, de ne ijedj meg tőle. Ezzel a részletes recepttel te is meglepheted a családot a finom, friss, omlós, illatos finomsággal.

Megosztom veled a legjobb tippeket és trükköket, hogy a kakaós csigád mindig tökéletesre sikerüljön. Készülj fel, hogy az egész család imádni fogja!

Kakaós csiga tészta hozzávalók

  • olaj (1 dl)
  • liszt (1 kg)
  • tojás (2 db)
  • cukor (kb. 10 dlg)
  • só (csapott kávéskanál)
  • élesztő (5 dkg)
  • tej (5 L + 1 dl)

Kakaós csiga töltelék hozzávalói

  • margarin (25 dkg)
  • porcukor (kb. 20 dkg)
  • cukrozatlan kakaópor (2-3 evőkanál)
  • tej (kb. 1 dl)
  • cukor (kb. 1 evőkanál)

Kakaós csiga recept

A kelt tészta elkészítése

1. A kakaós csiga elkészítésének első lépése az élesztő felfuttatása. Az 5 dkg élesztőt futtasd fel 1 dl langyos tejben. (Részletes leírást erről lásd az Élesztő felfuttatása tejben bejegyzésemben.)

2. A lisztet, a tojásokat, a cukrot, a sót, az olajat és a felfuttatott élesztőt összekeverjük.

Kakaós csiga tészta hozzávalók összekeverése

3. Hozzáadunk annyi tejet, amennyit felvesz, azaz amennyivel közepes keménységű tésztát kapunk. Ez kb. fél liter tej.

4. A tésztát jól összedolgozzuk, kidagasztjuk. Ezt lehet akár kézzel, fakanállal, de nyugodtan csináld robotgéppel.

A kakaós csiga kelt tésztáját jól kidagasztjuk

5. Az így kapott tészta tetejére szórj egy kis lisztet, majd takard le egy tiszta konyharuhával és tedd meleg helyre keleszteni. (Pl. takaró alá lehet tenni)

A töltelék elkészítése

1. A kiolvadt, puha margarint habosra keverjük a porcukorral.

kakaós csiga töltelék készítése
kakaós csiga margarin porcukor habosra keverve

2. Hozzáadjuk a kakaóport, és azzal is egyenletesen (homogénen) elkeverjük.

kakaós csiga kakaós töltelék

Kakaós csiga összeállítása, sütése

1. A megkelt tésztát akkora részekre osztjuk, amit kényelmesen ki tudunk nyújtani a nyújtódeszkánkon. (Az én esetemben kétfelé kellett venni.)

A kelt tésztát kettéosztottam

2. Kinyújtjuk a tésztát.

kakaós csiga kinyújtott tészta

3. Megkenjük a kakaós krémmel.

kakaós csiga töltelékkel megkent tészta

4. A töltelékkel megkent tésztát szorosan feltekerjük, mint a bejglit.

kakaós csiga feltekerése

5. A tekercsből 1,5 – 2 cm széles darabokat vágunk.

kakaós csiga felszeletelése

6. A darabokat fektetve tepsibe helyezzük és előmelegített sütőbe tesszük, közepesnél alacsonyabb lángon sütjük. Ha megkönnyítenéd a dolgokat a későbbi mosogatáskor, akkor tegyél a tepsibe sütőpapírt.

kakaós csiga tepsibe rakása

7. Félsülésében a csigákat kivesszük a sütőből, és cukros, forralt tejjel meglocsoljuk.

kakaós csiga félsülésében meglocsolni

8. Visszatesszük a sütőbe, és megsütjük. A végén vegyük nagy lángra (5-10 percre), hogy szépen megpiruljon.

kakaós csiga kisülve a tepsiben

Ezzel el is készült a kelt tésztás kakaóscsiga.

Benefi Krisztina

SEO szakember, weboldal-készítő, szövegíró, diplomás biomérnök.

Legújabb receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük