Töltött mézes (mézes krémes lekvárral)

Töltött mézes szeletek tányéron

Ez az isteni, négylapos mézes krémes biztosan mindenkinek ízleni fog. A klasszikus grízes mézes krémes édességét a töltött mézes közepén található baracklekvár ellensúlyozza mennyei harmóniával.

Bevallom, nem a legegyszerűbben elkészíthető süti, de a végeredmény biztosan kárpótolni fog, mert ez a 4 lapos mézes krémes a legfinomabb!

Töltött mézes hozzávalók:

Mézes krémes lapokhoz (4 lap):

  • vaj (3 dkg)
  • tojás (1 db)
  • méz (2 ek)
  • kristálycukor (15 dkg)
  • szódabikarbóna (1 csapott kk)
  • tej (5-6 ek)
  • liszt (45 dkg)

Töltött mézes krémes krémjéhez:

  • vaj (17 dkg)
  • kristálycukor (20 dkg)
  • tej (3 dl)
  • gríz (2 ek)
  • lekvár (savanykás)

Csokimáz elkészítése: A leírást megtalálod a Csokimáz kakaóporból receptemben.

Töltött, négylapos mézes krémes elkészítése:

1.) A tésztalapok hozzávalóit a liszt kivételével 5 percig gőz felett keverjük.

Töltött mézes

2.) A keverékhez hozzáadjuk a 45 dkg lisztet. (Ha túl kemény a tészta, és nem lehet kinyújtani, adjunk még hozzá 1-2 ek tejet.)

Töltött mézes

3.) Homogén tésztává gyúrjuk a hozzávalókat, majd 4 egyenlő részre osztjuk, hogy minél egyenlőbb lapokat tudjunk nyújtani belőlük. Minél melegebb a tészta, annál könnyebben nyújtható.

Töltött mézes

4.) A 4 darab mindegyikét egyforma nagyságú lapokra nyújtjuk, akkorára, hogy a sütőlapunkra felférjen. Ügyeljünk rá, hogy egyenlő vastagságúak legyenek. A nyers tésztát villaheggyel finoman végigböködjük, hogy megelőzzük a tésztalap felhólyagosodását.

Töltött mézes

5.) A 4 lapot egymás után kisütjük. Ha nincs lapos sütőtálcánk, egy megfelelő méretű tepsi hátulján is betehetjük a sütőbe. Világosbarnára sütjük.

Töltött mézes

6.) Míg a tésztalapok kihűlnek, elkészítjük a krémet a töltelékhez. A vajat a cukorral habosra keverjük.

Töltött mézes krém készítése
Töltött mézes krém készítése

7.) 3 dl tejben 2 ek grízt főzünk. Ha kihűlt, összekeverjük a vajas keverékkel.

Töltött mézes krém készítése
Töltött mézes krém készítése

8.) 2-2 lapot összeragasztunk a krémmel.

Töltött mézes

9.) Az egyik lap tetejét megkenjük valamilyen savanykás ízzel. Én baracklekvárt használok erre a célra.

Töltött mézes

10.) A másik lappárt a lekvárosra helyezzük, így egymásra kerül mind a 4 réteg.

Töltött mézes

11.) A süti tetejét vonjuk be csokimázzal. A süti széleit a mázazás után vágjuk le, hogy a vendégeknek már szép szeleteket tálalhassunk. A „leeső” rész meg jó lesz kóstolónak… Tegyük el pihenni másnapig, hogy a bevonat megdermedjen. 

Töltött mézes

12.) Miután megdermedt a csokimáz, a töltött mézest ízlés szerinti méretre szeleteljük. Jó étvágyat hozzá! 🙂

Töltött mézes szeletek

A töltött mézes jellemzői: legfinomabb mézes krémes, négylapos mézes krémes, lekváros krémes sütemény, grízes lekváros sütemény, mézes lekváros sütemény, grízes lekváros süti, grízes mézes.

A töltött mézes elődje: a mézeskrémes

Gyerekkoromban a mézes-krémes sütemény volt a család favoritja, egészen addig, míg megismertük a lekváros változatát, amit a töltött mézes elnevezéssel különböztetünk meg elődjétől. 

Azóta a sima grízes mézes krémest ritkán készítjük el.

Benefi Krisztina

SEO szakember, weboldal-készítő, szövegíró, diplomás biomérnök.

Legújabb receptek