Ez az isteni, négylapos mézes krémes biztosan mindenkinek ízleni fog. A klasszikus grízes mézes krémes édességét a töltött mézes közepén található baracklekvár ellensúlyozza mennyei harmóniával.
Bevallom, nem a legegyszerűbben elkészíthető süti, de a végeredmény biztosan kárpótolni fog, mert ez a 4 lapos mézes krémes a legfinomabb!
1.) A tésztalapok hozzávalóit a liszt kivételével 5 percig gőz felett keverjük.
2.) A keverékhez hozzáadjuk a 45 dkg lisztet. (Ha túl kemény a tészta, és nem lehet kinyújtani, adjunk még hozzá 1-2 ek tejet.)
3.) Homogén tésztává gyúrjuk a hozzávalókat, majd 4 egyenlő részre osztjuk, hogy minél egyenlőbb lapokat tudjunk nyújtani belőlük. Minél melegebb a tészta, annál könnyebben nyújtható.
4.) A 4 darab mindegyikét egyforma nagyságú lapokra nyújtjuk, akkorára, hogy a sütőlapunkra felférjen. Ügyeljünk rá, hogy egyenlő vastagságúak legyenek. A nyers tésztát villaheggyel finoman végigböködjük, hogy megelőzzük a tésztalap felhólyagosodását.
5.) A 4 lapot egymás után kisütjük. Ha nincs lapos sütőtálcánk, egy megfelelő méretű tepsi hátulján is betehetjük a sütőbe. Világosbarnára sütjük.
6.) Míg a tésztalapok kihűlnek, elkészítjük a krémet a töltelékhez. A vajat a cukorral habosra keverjük.
7.) 3 dl tejben 2 ek grízt főzünk. Ha kihűlt, összekeverjük a vajas keverékkel.
8.) 2-2 lapot összeragasztunk a krémmel.
9.) Az egyik lap tetejét megkenjük valamilyen savanykás ízzel. Én baracklekvárt használok erre a célra.
10.) A másik lappárt a lekvárosra helyezzük, így egymásra kerül mind a 4 réteg.
11.) A süti tetejét vonjuk be csokimázzal. A süti széleit a mázazás után vágjuk le, hogy a vendégeknek már szép szeleteket tálalhassunk. A „leeső” rész meg jó lesz kóstolónak… Tegyük el pihenni másnapig, hogy a bevonat megdermedjen.
12.) Miután megdermedt a csokimáz, a töltött mézest ízlés szerinti méretre szeleteljük. Jó étvágyat hozzá! 🙂
Gyerekkoromban a mézes-krémes sütemény volt a család favoritja, egészen addig, míg megismertük a lekváros változatát, amit a töltött mézes elnevezéssel különböztetünk meg elődjétől.