Karácsonyra vagy húsvétra süsd meg ezt a rögtön puha mézeskalács receptet. Mihelyst kihűl, egyből ehető. Puha és omlós.
Rögtön puha mézeskalács hozzávalók:
- liszt (50 dkg + 5-10 dkg, amit gyúrás közben felvesz)
- porcukor (17 dkg)
- mézeskalács fűszerkeverék (1 teáskanál)
- szódabikarbóna (1 teáskanál)
- méz (20 dkg)
- tojás (1 egész tojás)
- tojássárgája (1 db)
- margarin (25 dkg)
Azonnal puha mézeskalács elkészítése:
- A száraz alapanyagokat összekeverjük.
2. A többi hozzávalót adjuk hozzá és gyúrjuk össze. Amíg a tészta megfelelő állagú lesz, további lisztmennyiséget adagoljunk hozzá gyúrás közben. Amikor már nem ragad a kezünkre, akkor jó.
3. A tésztát csomagoljuk nylonba. (Én hosszúkás formában folpackba csomagolva teszem nylonzacskóba.) Tegyük hűtőbe, és egy éjszakát hagyjuk ott, hogy keményedjen és formázható legyen.
4. Nyújtsuk ki a tésztát ujjnyi vastagságra (sütés közben fel fog dagadni, ezért nem jó vastagra hagyni), majd szúrjunk ki formákat.
5. Színes cukorkával díszíthetjük sütés előtt. A tepsibe / sütőlapra tegyünk sütőpapírt és a mézeskalácsokat kb. 1 ujjnyira tegyük egymástól.
6. Közepes lángon süssük aranybarnára. Hamar megsülnek, bemelegedett sütőben kb. 8 perc alatt elkészül egy adag.
A kész mézeskalácsokat utólag felvert tojásfehérje és porcukor keverékéből készült mázzal/írókával díszíthetjük. Gyerekek számára praktikus a megvásárolható, előre gyártott, többféle színű íróka. Nagyon élvezik vele az alkotást.